Navigatie overslaan

Direct naar de hoofdnavigatie

Direct naar de navigatie voor kinderen

Direct naar de navigatie voor jongeren

Direct naar de navigatie voor volwassenen

Direct naar de navigatie voor wijken

Wij zijn Tandem Welzijn Nijmegen


HOOFD NAVIGATIE:
Doelgroep volwassenen

NAVIGATIE VOLWASSENEN:
Doelgroep jongeren

NAVIGATIE JONGEREN:
Doelgroep kinderen

NAVIGATIE KINDEREN:

NAVIGATIE WIJKEN:

terug

Greengames

Wat zijn de Greengames?

De Greengames is een project waarbij kinderen uit groep 7 en 8 en jongeren die woonachtig zijn in een stedelijke omgeving op een speelse manier kennismaken met de natuur in hun eigen wijk. Dit gebeurt aan de hand van allerlei spelvormen en een workshop die gegeven wordt door een natuurdeskundige.

Wie organiseren de Greengames?

Een jongerenwerker van Tandem organiseert de Greengames, in samenwerking met een breed scala aan partners:

  • De (Brede) School in de wijk
  • Stichting wAarde: een organisatie die zich richt op het versterken van de maatschappelijke betekenis van natuur & milieu
  • Stagiair(e)s van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen
  • Jongeren uit de wijk (18+) en ouders die de kinderen begeleiden

Hoe werken de Greengames?

De Greengames bestaan uit 2 delen:

  • Een ochtendprogramma waarbij de kinderen in allerlei spelvormen kennis maken met de natuur in hun eigen wijk. De kinderen moeten in teamverband allerlei opdrachten uitvoeren, verspreid over de hele wijk, waarbij ze punten kunnen verdienen.
  • Een middagprogramma, waarbij de kinderen deelnemen aan een interactieve workshop van een valkenier. Hierbij kunnen ze ervaren hoe het is om echte roofvogels in actie te zien. Bij deze workshop zijn ook de ouders van de kinderen uitgenodigd.

Waar vinden de Greengames plaats?

De Greengames vinden altijd plaats in de wijk waar de kinderen wonen. Voor de spellen die gespeeld worden moeten de kinderen vaak de hele wijk door. De workshop met de valkenier vindt altijd plaats op een groot open veld, omdat de vogels veel ruimte nodig hebben.

Waarom de Greengames?

Veel kinderen in de stad groeien op zonder dat ze veel besef van natuur & milieu hebben, omdat ze al hun hele leven in een stedelijke omgeving wonen en/of omdat hier in hun gezin weinig aandacht voor is. Bij de Greengames maken deze kinderen kennis met de natuur die in hun eigen wijk te vinden is. Zo leren ze ook hun eigen woonomgeving goed kennen. Daarnaast krijgen ze in de workshop met de valkenier de kans om echte ‘wilde dieren’ van dichtbij te zien en zelfs aan te raken. Dit blijkt voor veel kinderen een hele indrukwekkende ervaring te zijn en heeft een positieve uitwerking op hun natuurbesef. De Greengames hebben verder een gunstige invloed op de begeleiders. De jongeren die de kinderen begeleiden, zijn vaak jongeren met een straatcultuurachtergrond. Het zijn jongeren die door de burgercultuur als ‘moeilijk’ worden ervaren. In deze setting wordt op positieve manier ingespeeld op hun leiderschapskwaliteiten. De verantwoordelijkheid en het vertrouwen dat je hen geeft, betalen ze volledig terug.

Wat vinden deelnemers van de Greengames?

Een docent:Ik zie tijdens de roofvogelworkshop een heel andere dynamiek ontstaan bij de kinderen”. 

Een 18+ jongere: Je moet echt goed op de kinderen letten, vooral bij het oversteken”.

Een wijkagent:Het is mooi om sommige jongeren plotseling in een andere rol te zien en het is ook fijn om eens heel neutraal een gesprek met ze te kunnen voeren.”

Een kind van groep 8: “Die vogels zijn echt cool, die Arend is zò groot!”

Meer informatie

Voor meer informatie over de Greengames kunt u terecht bij Productontwikkelaar jongerenwerk Maurice Nooijen: m.nooijen@verwijder-dit.tandemwelzijn.nl.


HEADER PRINTVERSIE:
Logo Tandem

Tandem, Centraal bureau

Bezoekadres:
OPUS, Centrum voor Welzijn
Julianaplein 1, Nijmegen
Correspondentieadres:
Postbus 1547
6501 BM NIJMEGEN
tel.: 024 3680111
fax: 024 3600120
email: info@tandemwelzijn.nl
www.tandemwelzijn.nl

FOOTER PRINTVERSIE:

© Tandem, Welzijnsorganisatie Nijmegen | Deze pagina op internet: http://www.tandemwelzijn.nl/activiteiten/overzicht/activiteit/artikel/greengames.html